Det här ska du ha på din Windows-PC!

Det är alldeles för ofta som jag sitter och ominstallerar ny dator (eller installerar en ny) till mig själv, min fru, en släkting eller en vän. Och varje gång är det en massa program som jag vill installera. Ibland orkar jag göra det själv, och ibland så skickar jag helt enkelt en länk till den här sidan.

Windows Update

Va, behöver jag köra Windows Update? Går inte den automatiskt? Jo, det gör den, men de större uppdateringarna (som kommer c:a 2 ggr per år) går inte in automatiskt, utan de behöver man installera manuellt. Så kör Windows Update manuellt några gånger tills det inte finns fler uppdateringar tillgängliga.

Google Chrome

Edge kanske har potential som webbläsare, men sannolikheten att du har en annan favoritwebbläsare är ganska stor, Och i så fall är sannolikheten ännu större att det ä Chrome. Bra val. Ladda hem och installera.

Office

Har du Microsoft Office på jobbet? Då kan du med största sannolikhet installera det gratis – normalt kan man installera det på fem datorer. För att hålla dina dokument privat och inte blanda ihop dem med företagets så kan du kombinera det med ett privat, gratis, Microsoftkonto.

Annars kan du prova gratis Office-alternativ som LibreOffice, eller  FreeOffice.

Greenshot

Microsofts skärmklippsverktyg har avrierat genom åren, och varit olika bra. I skrivande stund håller de på att byta ut ett som är helt ok (”Skärmklipsverktyget”) till det mindre intuitiva ”Klipp & skissa”. Släpp Microsoft och gå över till det helt suveräna Greenshot i stället! (Om du inte har en extremt högupplöst skärm som på Surface Pro.) 

Volume2

Är du nöjd med volymknapparna på tangentbordet? Jaså. Har du provat att kunna justera volymen med musens rullhjul i stället? Jaså inte? Gör det! Själv konfigurerar jag den så att volymen bara justerar om jag håller muspekaren över Windows aktivitetsfält (”den grå menyn längst ned på skärmen”), och det fungerar strålande. Det finns ingen bra hemsida, men det finns lite information här.

VLC

Kan allt. Mediauppspelarnas schweiziska armekniv. Casta till Chromecast

CopyTrans HEIC

Får du bilder från iPhone-användare? Apple ska alltid vara lite annorlunda, och självklart har de börjat med ett eget format för bilder: HEIC. I sinom tid kommer säkert Windows att kunna hnatera det bra, men inte just nu – det gör ett försök, men till och med Microsofts Codec som man laddar hem visar bara bilderna extremt lågupplösta. Copytrans HEIC gör så att du kan använda HEIC-bilder likadant som alla andra foton (nästan).

TreeSize

Ibland blir hårddisken alldeles för full, och du undrar hur det kunde bli så. Då behöver du ett verktyg för att kontrollera vilka mappar på hårddisken som är den skyldiga. Utbudet av program är stort, flera är bra, flera har allvarliga begräsningar i gratisversionen. TreeSize från JAM Software är en bra kompromiss som jag gillar. Glöm inte att gå till fliken Visa och klicka på Show Treemap Chart bara.

Powertoys

Är du gammal nog att komma ihåg Powertoys för Windows 95? Microsoft har nu släppt något liknande för Windows 10 – en grupp tillbehörsprogram/verktyg som gör livet med din dator lite smidigare. Det finns ingen häftig sida som beskriver projektet, utan ”bara” en Github-sida där du kan ladda ned appen. I skrivande stund är min favorit FancyZones som låter mig dela upp min jättebreda skärm i flera arbetsområden på ett suveränt sätt, me det finns fler, och de blir fler och fler hela tiden. Ladda hem och prova vad som passa dig!

För teknikern

Det här är program som kanske inte alls behöver, men om du är lite ”tekniskt lagd” och har behov åt det hållet så är det här program för dig!

 

 

7-zip

Windows har en inbyggd funktion i Utforskaren för att hantera zip-filer. Men ganska snart kommer du at stöta på saker som det inte kan göra och kompressionsformat det inte kan hantera. Eller irritera dig på att det är omständigt att använda. Det är då du tar fram 7-zip!

WinSCP

Alla har kanske inte behov att att föra över filer via FTP, men har man det så har FileZilla länge varit förstahandsvalet, Så även för mig tills jag fick behovet av att scripta automatiska överföringar varje dag. Sedan dess installerar jag WinSCP på alla mina datorer.

Notepad++

Om ditt behov av att redigera textfiler går en lite gnutta utöver att redigera en .ini-fil en gång per åt så behöver du Notepad++. Suverän för konfigurationsfiler, programmering, XML, etc.

Teamviewer

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.