Ett brev till min Teslaköpande kompis

by | dec 3, 2019 | Personliga funderingar, Politik | 0 comments

Jag sa något retsamt till en kompis häromdagen när han hoppade in i sin nya Tesla och åkte iväg, något i stil med ”så nu drar du iväg och producerar CO2”. Jag trodde att alla som umgås med mig har lärt sig att man måste vara ganska tjockhudad för att stå ut, men vi har väl alla våra ömma punkter. Hen tog i alla fall illa upp och skrev ett SMS där hen tyckte att jag anklagat honom för att vara en miljöbov. Det här är mitt svar till hen, där jag förklarar vad som egentligen händer med CO2-utsläppen när hen stoppar in sin laddare i uttaget. Och nej, jag tycker inte att hen är en ”miljöbov”, och inte heter hen Greta heller.

Hej Greta!

Ledsen om du tog illa upp, det var definitivt inte meningen. Och nej, jag skulle inte få för mig att kalla dig miljöbov; det är liksom inte sånt jag gör…
Så här är det (något förenklat): När du eller jag stoppar i vår laddsladd till bilen (eller datorn eller mobilen, eller tittar på TV, etc) kan en av tre saker hända:
  • Sverige minskar sin elexport för att köra mer el hem till oss. Det importerande landet behöver då öka sin egen produktion av ”smutsig” el för att kompensera.
  • Sverige ökar sin elimport av ”smutsig” el för att köra hem mer el till oss.
  • Vi har ledig kapacitet och ökar produktionen av ”grön” el (vattenkraft) i landet. Det sänker nivån på vattenmagasinen och vi kommer vid ett senare tillfälle behöva exportera mindre ”grön” el/importera mer ”smutsig” el eftersom vattenkraften inte kan köras så mycket som vi skulle vilja då.
Som sagt, förenklat, men varje scenario landar i en liknande situation*). Det kan egentligen sammanfattas ännu enklare: vid varje givet tillfälle så består elproduktionen på marknaden av en andel ”smutsig” el. När du ökar konsumtionen så ökas den andelen: du kan inte öka produktionen av ”grön” el för att täcka upp den eftersom den maximala produktionen av ”grön” el inte räcker till.
Det felet många gör är att se på hela elmixen: om Sverige har 95%(?) ”grön” el, så gör väl jag också av med 95% ”grön” el? Men det stämmer inte; det är inte den effekten varje laddning av din eller min elpryl har, för den sker på marginalen av förbrukningen. Och på marginalen är det ”smutsig” el som tillkommer vid förbrukning, inte 95% ”grön” el!
Fördelen med en elbil jmf med en förbränningsmotordriven bil är ändå (trots ovanstående) att den släpper ut avsevärt mycket mindre CO2 vid körning, eftersom förbränning i ett kraftverk+förluster i eltransmission/batteri/motor är mycket mer effektivt än förbränning i en bilmotor. Mot det får man då ställa produktionen av bilbatterier, och då blir det inte lika självklart längre. Beroende på vem man frågar så kan elbilen vara mer eller mindre miljöovänlig än en förbränningsmotorbil. Jag har personligen ingen tydlig åsikt i frågan, men jag önskar/hoppas i alla fall att elbilen är den ”bättre”.
Sedan ska vi inte glömma att även produktionen av ”grön” el ger stora utsläpp av CO2. Uranbrytning och byggande av kärnkraftverk släpper ut en del. Byggande av vindkraftverk och vägar till dem likaså. Och alla el behöver transporteras och ”behandlas” i anläggningar som också belastar miljön.
Gör det dig (eller mig) till en ”miljöbov”? Inte mer än någon annan i alla fall. Om du eller jag avstår från att konsumera en kWh så minskar vi CO2-utsläppen. Om du eller jag ökar vår elkonsumtion så ökar vi CO2-utsläppen – svårare än så är det inte. Samtidigt är inte jag beredd att gå i säck och aska och leva som i forntiden, utan jag vill ha mina bekvämligheter, och har full förståelse för de som vill ha sina. För dig betyder det en bil (och det hedrar dig att du i alla fall försöker minska utsläppen, och förhoppningsvis t.o.m. gör det jmf med bensinbil), och för mig betyder det andra saker
.
Men att som en av mina vänner gör (och n.b. jag anklagar inte dig för det), att nöjesåka närmare 5 000 mil i år och tycka att det är miljövänligt bara för att det är en Tesla, samtidigt som han dissar en annan vän som kör kanske 100 mil racing på bana med en V8, det är bara hyckleri.
Miljön vinner inte så mycket på att välja en elbil helt enkelt, utan de stora vinsterna gör vi genom att inte köra den. 😉 Precis som att de stora vinsterna görs när man avstår från flygresan och biffen, för att ta upp några av mina ”synder”…
– Peter
*) Undantaget är om man använder kärnkraft som reglerkraft. Tyvärr kan man allt mer sällan göra det eftersom den ständigt körs på max; dels för att kärnkraftskapacitet läggs ned, och dels för att elkonsumtionen ökar i södra Sverige samtidigt som transmissionskapaciteten från vatten- och vindkraften i norr inte byggs ut.
Gratisprogram till Windows

Gratisprogram till Windows

Windows & Office, räcker inte det? Med alla tjänster i molnet idag behöver man väl inte några installerade program? Jo, det finns en del program som "trimmar" Windows i sig, och så finns det en del program som är för "tunga" för att köras i webbläsaren. Om inte...

read more